1. Naam minor: Duurzaamheid People Planet Profit
2. Engelse benaming: Sustainable development People Planet Profit
2. Engelse benaming: Sustainable development People Planet Profit
3. Beknopte samenvatting van de inhoud van de minor (max. 300 woorden); wervend geformuleerd
'Think globally, act locally'In deze minor staat duurzame ontwikkeling centraal. Duurzaamheidsaspecten kom je vrijwel in alle beroepssituaties tegen. Je kunt hierbij denken aan maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), het ontwerpen van duurzame producten en het werken aan sociale duurzaamheid. Momenteel is er een nieuwe trend ingezet door Braungart en McDonough "Cradle to Cradle" of "Afval is voedsel", met een positieve visie op duurzame ontwikkeling. De student neemt kennis van het model People, Planet, Profit en leert dit model toe te passen in het werkveld van de bachelor.
In een theoretische leerlijn komen onderwerpen als transitiemanagement, MVO, energie- en klimaatproblematiek, innovatie en ethiek aan bod. Gastsprekers diepen onderwerpen uit, waarna de student in een projectgroep aan bijbehorende casusopdrachten werkt en discussies en debatten leert voeren.
Daarnaast werkt de student in een multidisciplinaire projectgroep aan een onderzoeksopdracht en kiest als groep een maatschappelijk relevante opdracht afkomstig uit het bedrijfsleven. De projectgroep benadert het onderwerp vanuit de aspecten People, Planet, en Profit en denkt gebieds- en toekomstgericht (plaats en tijd dimensie). Het onderzoek kan leiden tot een beleidsvoorstel of een product prototype. Bij het onderzoek worden testen gebruikt en verder ontwikkeld die duurzaamheid meetbaar maken en bevorderen. De student leert in deze minor bedrijven en organisaties te adviseren op het gebied van duurzame ontwikkelingen.
Enkele voorbeelden van onderzoeksprojecten die de afgelopen jaren zijn uitgevoerd:
- Het ontwerp “de weg van de toekomst” voor een weg nabij Oss voor provincie Brabant
- Het adviseren van een bedrijf rondom duurzame mobiele elektriciteitopwekking bij evenementen
- Een campagne “gastvrij met de deur dicht” die winkeliers stimuleert de deur dicht te houden zonder klanten te verliezen
- Het aanvragen van de certificering “Duurzaam Eindhoven” voor een interieurfabrikant
- Een ondernemingsplan voor een “duurzaam Guesthouse”
- Een prototype zonneoven voor het recyclen van zwerfplastic in ontwikkelingslanden
4. Praktische informatie
Toelichting: t.b.v. het minoroverzicht in Peoplesoft S. (kies vanuit de Fontys portal onder ‘Direct naar’ voor ‘Inschrijven onderwijsactiviteiten (voor studenten) of ‘Selfservice Docenten’ (voor medewerkers). Voor de Fontysminors staan veel zaken al vast, allen de locatiemoet vooraf zeker vermeld.
Voertalen: Nederlands en Engels
Locatie: Eindhoven
Minimum aantal studenten voor Engelse variant: is standaard 20, anders gaat de minor niet door. De student krijgt daarvan in juni bericht.
5. Contact
De minor valt onder de verantwoordelijkheid van: Toegepaste Natuurwetenschappen.
Contactpersoon: Yvonne van Lith, y.vanlith@fontys.nl, 0877876685, R1 kamer 1.101